Kirkko on yhtä aikaa paikallinen ja maailmanlaajuinen ylistävä, kiittävä ja palveleva yhteisö. Jokaisen kristityn tehtävä on huolehtia niin lähimmäisten kuin luomakunnan hyvinvoinnista.

Miten kuulemamme Sana muuttuu rakkauden teoiksi omalla kohdalla? Ihminen on kaikkialla samanlainen. Hänen tulee pakkasessa vilu, syömättömänä nälkä ja ilman puhdasta vettä hän kuihtuu nopeasti.

Puhuvatko kätteni teot sydämeni totuuksia?

Joskus vihapuhe ja toiseuden pelko kuitenkin sokaisevat, ja toisen ihmisen samankaltaisuus unohtuu. Diakonia eli palveleminen kuuluu kristilliseen elämäntapaan ja asenteeseen, jolla kohtaamme toisen ihmisen.

Jokapäiväistä leipää. Olenko jakanut ajastani, ruokkinut nälkäisiä, vaatettanut ja pitänyt huolta? Nälkäisten ruokkiminen on annettu meille tehtäväksi. Riittäisikö sinun leivästäsi jaettavaa?

Burundin ja Ruandan metropoliitta Innocentios pyhittää veden Vantaan Tikkurilassa.

Ortodoksit ovat vähemmistönä Suomessa ja esimerkiksi monissa Itä-Afrikan maissa. Tulemalla yhteen, kuuntelemalla ja kohtaamalla voimme vahvistaa identiteettiämme ja tuntea kuuluvamme yhteen. Opimme toinen toisiltamme erilaisia tapoja ylistää Jumalaa ja palvella tässä ajassa.

Olenko muistanut rakastaa ja nähdä vastaan tulevassa Kristuksen?

Kirkon piiristä löytyy suuri määrä pienempiä ja suurempia talkoo- ja vapaaehtoistehtäviä, jokaiselle halukkaalle on varmasti puuhaa sekä omassa seurakunnassa että muualla!

Omassa seurakunnassa tarvitaan avuksi alttaripalvelijoita ja kuorolaisia jumalanpalvelusten toimittamiseen tai vaikkapa kahvitilaisuuksien järjestämiseen.

Luostareissa talkoolaisten ahkerat kädet auttavat joka vuosi monissa eri tehtävissä, kuten vaikkapa mintunlehtien riipimisessä Lintulan kaupassa myytäviä teesekoituksia varten.

Ponomarit Kytökylän tsasounassa, kuva Erkki Petsalo
Kuorolaulu on tärkeä vapaaehtoistehtävä,
kuva Pentti Potkonen
Kirkkokahveilla on aikaa keskustella. Kuva Kaisa Nykänen

Asiaa lähimmäisestä ja luomakunnasta

Filantropia ry:n Aika puhua -verkkolähetyksessä (Zoom, tekstitetty) helmikuussa 2021 vierailivat Oulun metropoliitta Elia ja rovasti Heikki Huttunen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta. Heidän aiheenaan oli lähimmäisen kohtaaminen. Elokuun 2021 lähetyksessä (Zoom, tekstitetty) sanaista arkkuaan luomakunnan tilasta ja kristityn vastuusta avasivat pastori Tuomas Kallonen Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta ja TT Ari Koponen Hämeenlinnasta.

Views: 74