Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnissa toimii monenlaisia toimintapiirejä – osa on ollut olemassa vuosikymmeniä ja osa käynnistää toimintaansa parhaillaan. Esimerkkejä pidempään toiminnassa olleista toimintapiireistä löydät Seurakunnan toiminnassa -sivulta ja seurakuntien omilta kotisivuilta.

Yksi esimerkki uusien toimintapiirien kehittämisestä on Pohjois-Suomen alue, jossa aloittaa vuoden 2022 alussa maantieteellisesti laajalle ulottuva Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta. Lapissa on alettu perustaa toimintapiirejä, joilla on paikallinen yhteyshenkilö ja nimikkotyöntekijä seurakunnassa.

Toimintapiirin idea on lyhyesti: rukous, opetus ja toiminta. Toimintamallia on ollut luomassa Lapin pappi, rovasti Rauno Pietarinen:

Lähi- ja etätapaaminen Sevettijärvellä.

”Toimintapiirit kokoontuvat oman päätöksensä mukaan 1–4 viikon välein ja kokoontumisten tarkoituksena on yhteinen rukous sekä uskossa ja lähimmäispalvelemisessa kasvaminen.

Kokoontuminen alkaa aina ehtoopalveluksella, johon osallistutaan netin kautta niin, että ryhmästä joku aina lukee tietyn osan palveluksesta. Eri puolilla toimivat ryhmät pyrkivät kokoontumaan yhtä aikaa, jolloin ne rukoilevat samassa netin kautta toimitettavassa ehtoopalveluksessa.

Opetusosiot ovat noin 10 minuutin pituisia ja käsittelevät hengellistä kasvua ja kristillistä lähimmäisenpalvelua. Jälkimmäisen osion toteuttavat Filantropian työntekijät. Opetukset tulevat myös netin kautta joko livenä tai nauhoitteina Ortodoksisto-sivuilta netistä.

Kun ehtoopalvelus ja opetukset ovat ohi, alkaa toimintapiiri keskustella vaikkapa kahvin lomassa omasta toiminnastaan paikallisen ja kansainvälisen diakonian saralla. Filantropian edustaja on tässä mukana, jos piiri niin tahtoo. Seurakunnan nimikkotyöntekijä voi myös osallistua tähän vapaamuotoiseen osioon.

Petsamo-sali Rovaniemellä. Kuva: Erna Suutari, Filantropia ry

Syyskaudella 2021 aloittaneet paikallispiirit Lapissa ovat suunnitelleet retkiä, varainkeruuaterioiden järjestämistä kenialaisten pappien tukemiseksi ja myös pohtineet sitä, kuinka löytää oman alueen apua tarvitsevat, joista piiriläiset voivat vinkata seurakunnan suuntaan.

Nyt kokoontumisissa käytetään Zoom-sovellusta. Jatkossa piirejä syntyy lisää eri puolille Lappia ja koko maata.

Ortodoksisto-sivustoa kehitetään mahdollistamaan ja vahvistamaan toimintapiirien yhteydenpitoa. Piirit voivat sitten sopia yhteisistä kokoontumisista tietyssä pyhäkössä, seurakunnan keskuksessa tai vaikka Valamon luostarissa.

Pappeja ja muita asiantuntijoita eri puolilta maata on lupautunut tekemään lyhyitä opetusvideoita Ortodoksisto-sivustolle toimintapiirien käyttöön. Videot tullaan järjestämään kokonaisuuksiksi, jolloin tietty punainen lanka säilyy aina yhden toimintakauden ajan. Esipaimenet voivat myös vierailla vaivattomasti toimintapiireissä ja virtuaalisuus säästää luontoakin!”

Visits: 53