Uusi vuosi 2022

Hyvää uutta vuotta 2022!

Joulun aika päättyy, mutta juhla-aika jatkuu. Ortodoksisessa kirkossa vietämme pyhän Basileios Suuren päivää 1. tammikuuta. Samana päivänä muistelemme myös Kristuksen ympärileikkaamista kahdeksantena päivänä syntymästä. Heti seuraavana päivänä, 2.1. alkaakin Teofanian esijuhla, joten elämme juhlasta juhlaan.

Pyhän Basileioksen päivänä toimitetaan Basileioksen liturgia, joka eroaa hieman pidemmin rukouksin tavallisimmin toimitettavasta Johannes Krysostomoksen liturgiasta. Kirkoissa on tapana toimittaa myös kiitosrukoushetki uuden vuoden alkaessa.

Oi kaikkien luotujen Luoja, / sinun vallassasi ovat aikakaudet ja aika. / Siunaa, oi Herra, hyvyydelläsi tänkin vuoden kierto, / varjele rauhassa maatamme ja kansaamme // ja pelasta meidät Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden.” (Tropari kirkkovuoden alkaessa, 2. säv.)

Pyhä Basileios on yksi kirkon kolmesta suuresta opettajasta ja pyhistä esipaimenista Johannes Krysostomoksen ja Gregorios Teologin rinnalla. Heidän yhteistä juhlaansa vietetään 30. tammikuuta.

Muistamme pyhän Basileioksen, Kesarean arkkipiispan, hänen opetuksistaan. Hän opetti ihmisiä rakastamaan lähimmäisiään ja toimimaan sen mukaisesti. Filantropia tarkoittaa pyyteetöntä rakkautta, keskinäistä huolenpitoa toinen toisistaan. Se tarkoittaa myös Jumalan rakkautta ihmistä kohtaan ja ihmisen yhteistyötä Jumalan kanssa. Siinä mielessä meidän ei tule pelkästään tehdä toisillemme, kuten toivoisimme toisten tekevän meille, vaan paljon enemmän!

Kunnioitamme pyhää Basileiosta myös hänen laatimansa luostarisäännön vuoksi. Suurin osa ortodoksisista luostareista noudattaa näitä sääntöjä. Elämällä sovussa luostariyhteisössä munkit ja nunnat voivat toteuttaa lähimmäisenrakkautta ja olla esimerkkinä maailmassa eläville ihmisille.

Kreikassa pyhä Basileois, lämminsydäminen ja antelias Agios Vasilis, tuo lahjoja lapsille ja aikuisille uuden vuoden aattona.

Tämän videon myötä Ortodoksisto toivottaa kaikille iloista uutta vuotta 2022!

https://youtu.be/c2H0gSgvfOA

Ikonikuva: ortodoksi.net

Lisää aiheesta:

https://www.ortodoksi.net/index.php/Basileios_Suuri

https://ort.fi/kirkkokalenteri/20220101

https://ort.fi/uutishuone/2021-12-31/herran-ymparileikkauksen-muisto-1-tammikuuta

Hits: 31

Katso myös