Hei oppilas!

Tervetuloa opiskelemaan uskontoa. Uskonto on oppiaine koulun muiden oppiaineiden rinnalla. 

Uskonto luetaan mukaan ns. lukuaineiden joukkoon historian, maantiedon tai vaikkapa terveystiedon rinnalle. Yhteistä näille aineille on, että niitä opiskellaan enimmäkseen tekstien kautta kun taas liikuntaa, joka on taito ja taideaine, ei niinkään omaksuta tekstin kautta, vaan harjoitellaan ja hiotaan liikkuen ja toimien. Uskonnon osalta tästä seuraa se, että tunneilta annetaan läksyjä ja tietyt asiat tulee opetella ja painaa pitkäkestoiseen muistiin. Pitää nähdä vaivaa ja olla viitseliäs. Toisaalta uskonnon tunneilla keskustellaan ja pohdiskellaan paljon. Usein ei edes oteta niitä tekstejä esiin vaan asioita opiskellaan muulla tavalla.

Yhdessä ryhmäkavereiden  ja opettajan kanssa voidaan pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:  mitä on utilistinen suhtautuminen luontoon tai mitä eettisiä ongelmia sisältyy sikiöseulontoihin, onko totta, että pyhä Nikolaos antoi Areiokselle selkään Nikean kirkolliskokouksessa tai että Armenia on maailman vanhin kristillinen valtio? Miksi Karjala on Suomen ortodoksiselle kirkolle tärkeä ja miksi ortodoksisessa kirkossa ei ole naispappeja, vai onko? Mikä on Konstantinopoli tai Bysantti? Onko buddhalaisuudessa ja ortodoksisuudessa jotain samaa ja mihin uskontoon liittyy Henkien kätkemä -elokuva? Olisiko sinusta kirkkokuorolaiseksi tai ikonimaalariksi? Mitä on hyvä elämä ja voisiko siihen liittyä aikuisena työskentely tai vapaaehtoistyö seurakunnassa?

Näillä sivuilla tullaan käsittelemään mm. edellä mainittuja asioita. Tässä Ortodoksiston ensimmäisessä vaiheessa sivutaan Konstantinopolia ja kirkolliskokouksia. Jatkossa sivusto laajenee koko yläkoulun keskeiseen oppisisältöön. Toivottavasti viihdyt seurassamme.

Vanhemmalle ja oppilaalle

Yläkoulun uskonnonopetus perustuu opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelman perusteet on vuosiluokkaistettu opetuksenjärjestäjän toimesta. Täällä on yläkoulun opetussuunnitelman sähköiset perusteet uskonnonopetuksen osalta ePerusteet (opintopolku.fi)

Edellisestä linkistä voi katsoa myös arvioinnin kriteerit perusopetuksen päättyessä eli 9-luokalla annettavassa päättötodistuksessa. Arvioinnin kriteerit löytyvät todistuksen arvosanoille 5, 7, 8 ja 9.

Ortodoksisen uskonnon opettajien yhdessä laatiman valtakunnallisen vuosiluokkaistamisen löydät tästä Opetussuunnitelma vuosiluokille 7-9 

Ortoboxin yläkoulun tehtävät 7-9 – ORTOBOXI.FI

Terveisin
Ortodoksiston opet

Views: 196