Kyrkans historia

Kyrkohistoria handlar om kristendomens och kyrkans historia och nutid. På den här webbplatsen ses saker ur ortodox synvinkel.  

Kristusmosaik i Hagia Sofia, Konstantinopel

Vi söker svar på frågor:  

  • Hur har kristendomen format sin lära? Vilka är kyrkans tänkare och lärare? Hur manifesterar sig kristendomen vid olika tidpunkter och på olika platser?  
  • Vad är den ortodoxa kyrkan? Vilken typ av lokala kyrkor tillhör de ekumeniska och apostoliska ortodoxa kyrkorna? Vad är den finska ortodoxa kyrkans historia?  
  • Hur organiseras den ortodoxa kyrkan i Finland som en del av samhället?  
  • Vilka andra kyrkor och kristna rörelser finns det i Finland och i världen?

Kyrkans historia är i nära dialog med nutiden, den är inte bara en återberättelse av det förflutna. För att förstå ortodoxins nutid och hur kyrkan fungerar behöver vi känna till bakgrunden till saker och kyrkans undervisning. Många saker som verkar obegripliga får sina förklaringar och öppnar sig när vi känner historien.

Kyrkohistoria kan studeras vid universitetet som en del av studierna i ortodox teologi. Kyrkans historia undervisas också i grund- och gymnasieskolan som en del av religionsundervisningen. Många praktiserar kyrkohistoria och läser till exempel läror och skrifter från människor som har påverkat i kyrkan. Människan med sina problem och frågor har förblivit förvånansvärt oförändrad, även när århundradena förändras. Dagens person kan hitta svaret i en undervisning som är mer än tusen år gammal.  

Som innehållet i kyrkohistorien i Ortodoksistos första fas kommer vi att diskutera den finsk-ortodoxa kyrkan i nuet, som en del av det finska samhället.

Heliga apostlalika Kyrillos och Metodios

Visningar: 46