Ortodoksisuus on elinikäistä oppimista ja kasvamista. Täältä löydät sisältöä, mikä liittyy seurakunnassa toimimiseen ja toimintapiirien kokoontumisten järjestämiseen. 

Ortodoksiston ensimmäisessä vaiheessa ”Oppiminen”-osio painottuu maallikon ohjeisiin, kuinka maallikko voi toimittaa tiettyjä jumalanpalveluksia ja mitä siinä pitää ottaa huomioon. Toinen aihe on etätapaamisten järjestäminen. Mitä pitää ottaa huomioon, kun on etätapaaminen tai etä-lähikokoontuminen. 

Moni aikuinen haluaa kehittää itseään. Seurakunnissa toimii monenlaisia opintopiirejä ja alueelliset kansalaisopistot järjestävät kursseja myös ortodoksisesta näkökulmasta. Niiden lisäksi Suomessa toimivat alla esitellyt vakiintuneet, ortodoksisuutta laajasti opettavat tahot.

Valamon opisto

Valamon opisto on ortodoksinen kansanopisto, joka järjestää lyhytkursseja Valamon luostarissa.

Valamon opisto on perustettu 1986. Opiston lyhytkursseilla opit asioita ortodoksisesta uskosta ja elämäntavasta. Opistossa on myös paljon erilaisia kulttuuriin ja kädentaitoihin liittyviä kursseja. Toiminta on kaikille avointa.

Ikonimaalaus on tärkeä osa opiston kurssitoimintaa. Valamon opisto on Suomen ainoa oppilaitos, jossa ikonimaalausta voi opiskella tavoitteellisesti aina alkeista mestaritasolle. 

Valamon luostari on ainutlaatuinen oppimisympäristö. Valamossa voi oppimisen ohella tutustua luostarin arkeen ja kirkolliseen elämään tai vaikkapa samoilla ympäröivässä luonnossa!

Video ikonimaalauksesta

Valamon opisto

Valamon opiston kurssit

Ikonimaalausvälineet. Kuva: Erna Suutari

Ortodoksinen seminaari

Ortodoksinen seminaari Joensuussa toimii teologian opiskelijoiden kotina. Pyhän Johannes Teologin kirkossa toimitetaan lukuvuoden aikana päivittäin jumalanpalvelukset. Seminaarilla opettavat seminaarin johtaja isä Mikko Sidoroff ja kirkkomusiikin opettaja, kanttori, diakoni isä Petri Nykänen. 

Ortodoksinen seminaari

Seminaarin yhteystiedot

Ortodoksisen seminaarin agora
Ikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos kertoo maalaamistaan seminaarin kirkon ikoneista, kuva Kaisa Nykänen

Itä-Suomen yliopisto

Ortodoksista teologiaa tai kirkkomusiikkia voi opiskella Itä-Suomen yliopistossa, teologian osastolla.

Yliopisto-opintoihin voi hakeutua useita eri opintopolkuja pitkin. Koulutusohjelmasta vastaava yliopistotutkija Maria Takala-Roszczenko voi antaa lisätietoja ortodoksisen teologian tutkintotavoitteisesta opiskelusta. Tietoa koulutusohjelmasta ja hakemisesta opintoihin löytyy teologian osaston verkkosivulta. Ortodoksista teologiaa voi opiskella oman tavoitteensa mukaan ja joustavasti myös Avoimessa yliopistossa.

Itä-Suomen yliopisto, ortodoksinen teologia

Avoin yliopisto: teologian opinnot

Ortodoksisen teologian koulutusohjelman johtaja

Ortodoksisen seminaarin kirkko Joensuussa.
Sovinnonristi, Sonkajanrannan kirkon piha,
kuva Kaisa Nykänen

Omatoimiseen opiskeluun

Tietoa moniin ortodoksiseen elämäntapaan ja ortodoksisuuteen liittyviin asioihin löytyy laajasti sekä kirkon omilta sivuilta että ortodoksi.netistä.

Kirkon sivut: ”Tutustu ortodoksiseen kirkkoon”

Ortodoksi.net

Views: 89