10. Kirkkoa lähellä olevia järjestöjä
KirkonKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. tehtävä maailmassa on niin laaja, että seurakuntien ja kirkon työntekijät eivät mitenkään selviä tehtävästä yksin. Miksi pitäisikään? KirkkoKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. tai seurakuntakirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä. ei ole paikka, jonne tullaan valmiille palveltavaksi. Kirkko on yhteisö ja se tarkoittaa yhdessä tekemistä ja osallistumista.
Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua. Käytä mahdollisuuttasi vaikka osallistumalla järjestöjen toimintaan. Itse asiassa olet jo osallistunutkin. Tämä sivusto: Ortodoksisto.fi on tehty kirkon, järjestöjen ja vapaaehtoisten voimin.
Tutustu järjestöihin klikkaamalla järjestön nimeä!
Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry
Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry on ortodoksista nuorisotyötä tekevä ja tukeva järjestö. Sen toiminnan tavoitteena on ajaa nuorten etua kirkossaKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. ja yhteiskunnassa ja tarjota nuorille mahdollisuuksia osallistua kirkolliseen nuorisotoimintaan. Liitto tukee myös ortodoksisten seurakuntien lapsi- ja nuorisotyötä.
Liiton toiminnan päärahoittajat ovat Suomen ortodoksinen kirkko sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Järjestön alkujuuret ovat vuodessa 1943, jolloin liitto perustettiin yhdistämään sodan hajauttamia ortodoksinuoria.
Liiton toiminnan kolme pääaluetta
1) Nuorten osallisuus
Nuoret ovat osa liiton hallintoa ja mukana liiton toiminnan toteuttamisessa. Liitto myös edistää nuorten äänen kuulumista kirkossa. Lisäksi liitto ottaa kantaa nuorten asioihin antamalla lausuntoja ajankohtaisissa asioissa, esim. valtakunnalliseen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaan.
Miten minä voin nuorena osallistua päätöksentekoon kirkossa ja seurakunnassakirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä.?
- Voit esimerkiksi osallistua liiton tai kotiseurakuntasi tekemiin kyselyihin ja selvityksiin tai tehdä toimintaehdotuksia.
- Jos hallinto ja järjestön päätöksenteko kiinnostavat, voit hakeutua ehdolle liiton hallituksen jäseneksi tai kirkolliskokousstuertiksi.
- Voit myös tarjoutua seurakuntasi nuorisotyötoimikuntaan.
- Voit halutessasi liittyä liiton henkilöjäseneksi, jäsenyys on maksuton.
Jos kiinnostuit ONL:n maksuttomasta jäsenyydestä, täältä löydät lisää tietoa.
2) Koulutusten, leirien ja tapahtumien järjestäminen sekä kansainvälinen toiminta
Miten minä voin nuorena olla mukana ortodoksisessa koulutus-, leiri- ja tapahtumatoiminnassa?
- Voit ilmoittautua mukaan kotiseurakuntasi tai ONL ry:n leireille ja tapahtumiin osallistujaksi.
- Voit osallistua liiton tai seurakuntien kursseille ja koulutukseen tai ulkomaan matkoille.
- Kristinoppikoulun ja leirinohjaajakurssin käynyt (tai alaa opsikeleva) voi hakea leirinohjaajaksi ortodoksisille leireille.
- Kristinoppikoulun ja leirinohjaajakurssin käynyt voi hakea leirinohjaajaksi ortodoksisille leireille.
3) Julkaisu- ja tiedotustoiminta sekä viestintä
Liitolla on verkkosivut ja erilaisia sosiaalisen median kanavia. Lisäksi liitto tuottaa edullisia painotuotteita, mm. kirjoja, kortteja ja lehteä.
Miten minä voin nuorena olla mukana liiton julkaisu- ja tiedotustoiminnassa?
- Helpoin tapa osallistua on seurata liiton somekanavia ja lukea päivityksiä ja reagoida niihin.
- Voit hakea palkalliseksi kesäsomettajaksi tai tarjoutua tekemään sisältöä muutoin, vaikkapa jonkun somepäivityksen: instaliven, tiktok-julkaisun, discord-isännöinnin tai Youtube-videon.
- Liiton videotuotannossa ja suuremmissa livelähetyksissä on ajoittain tehtäviä esimerkiksi kuvaajana, kamera-ajoissa, äänitarkkailussa, leikkaamisessa ja tekstittämisessä.
- Voit tarjoutua lehteen avustajaksi, esim. kuvittajaksi tai juttujen kirjoittajaksi. Esim. puuhatehtävien laatijoille maksetaan usein myös pienta korvausta.
- Myös liiton tuotteiden ostaminen liiton verkkokaupasta on yksi tapa olla mukana.
Näin löydät meidät verkosta ja sosiaalisista medioista
Soittolistapoimintoja ONL ry:n YouTube-kanavalta
Voimaa harrastuksista. Nuoret kertovat paitsi harrastuksistaan, myös siitä, mikä kirkossa on parasta.
Ortodoksinen muskari. Maallista ja kirkollista musiikkia erityisesti perheen pienimmille.
Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten videosarjassa esitellään perusasioita kirkostamme.
Yhteystiedot
Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry
Kirkkokatu 18A+B17
80100 Joensuu
onl (at) ort.fi
p: 0504658173
Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta PSHV ry.
PSHV ry:n toiminnan tarkoituksena on vahvistaa jäsentensä hengellistä kasvua, elävää yhteyttä kirkkoonKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. sekä yhteisöllisyyttä.
PSHV ry on vuonna 1885 perustettu ortodoksisen kirkon perinteeseen sitoutunut Suomen ortodoksisen kirkon ja sen seurakuntien tukijärjestö. Sen toiminnan tarkoituksena on vahvistaa jäsentensä hengellistä kasvua, elävää yhteyttä kirkkoon ja yhteisöllisyyttä. Veljeskunta toimii keskusjärjestönä alaosastoille, joita ovat tiistaiseurat, kirkkokuorot ja muut ortodoksiset kuorot, ikonimaalauspiirit sekä erilaiset kerhot.
PSHV:n toteuttaa visiotaan neljän toimintalinjan kautta:
1. Aikuiskasvatus ja katekumeenityö
Tavoitteena on sitouttaa ihmisiä seurakunnankirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä. aktiivisiksi jäseniksi auttamalla heitä löytämään oman paikkansa seurakuntayhteisössä.
2. Perhetyö
PSHV tukee seurakuntien perhetyötä. Se etsii yhteistyössä seurakuntien kanssa työmuotoja, jotka mahdollistavat perheiden osallistumista jumalanpalveluselämään ja muuhun toimintaan.
3. Vapaaehtoistyö
PSHV toimii yhteistyössä seurakuntien kanssa ja tarjoaa niille koulutusta vapaaehtoistyön järjestämisessä.
4. Diakoniatyö
PSHV toimii yhteistyössä seurakuntien kanssa tarjoamalla niille vaihtoehtoja lähimmäisavun toteuttamiseksi.
Mistä järjestö sai nimensä ja miksi perustettiin?
Järjestö sai nimensä Karjalan valistajien ja Valamon luostarin perustajien munkkien Sergein ja Hermanin mukaan. Veljeskunta perustettiin sisälähetys- ja valistusjärjestöksi, jonka yhtenä tärkeänä tehtävänä oli edistää suomen kielen käyttöä julkaisemalla suomenkielistä ortodoksista kirkollista ja hengellistä kirjallisuutta.
Tiistaiseura, mikä se on
Järjestön tunnetuin toimintamuoto on tiistaiseuratoiminta, Tiistaiseurat tekevät monissa seurakunnissaan monenlaista vapaaehtoistyötä, mm. järjestävät kirkkokahvituksia, diakoniaruokailuja, auttavat kirkon kaunistamisessa ja kirkkotekstiilien huollossa sekä järjestävät kirkkokyytejä apua tarvitseville.
Miten minä voin olla mukana liiton toiminnassa?
Kysy seurakunnan papilta tai kanttori mitä voit tehdä seurakunnassa. Lahjasi on arvokas. Seurakunnassasi voi tarvita apua mm. diakoniatyöhön, kirkon kaunistamiseen, nettisivujen päivittämiseen.
Mistä saan lisätietoja PSHV:sta?
Liiton sivuilta ja facebook-kanavalta saat tietoa tapahtumista ja julkaisusta. Voit myös soittaa meille ja kertoa ajatuksiasi järjestöstä. Voit ehdottaa, miten me voimme olla avuksi sinun seurakuntasi alueella. Yhteystiedot löydät alapuolelta.
Näin löydät meidät verkosta ja sosiaalisesta mediasta
PSHV ry:n verkosivut
PSHV ry Facebookissa
Yhteystiedot
Puheenjohtaja: Metropoliittahiippakuntaa johtavan piispan arvonimi Arseni
s-posti: metropoliitta.arseni (at) ort.fi
p. 050 3110349
Varapuheenjohtaja: pastori Ioannis Lampropoulos
ioannis.lampropoulos (at) ort.fi
p. 050 357 3675
Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö, Filantropia ry
Filantropia on Suomen ortodoksisen kirkon kansainvälisestä diakoniasta ja lähetyksestä vastaava järjestö. Kotimaan lisäksi Filantropian työ ulottuu Itä-Afrikkaan (Kenia, Uganda ja Etiopia) sekä Lähi-itään (Syyria ja Libanon). Filantropia välittää myös humanitaarista apua kriisialueille.
Samalla lailla kuin minulla on oma paikkani osana luomakuntaa, myös kaikki lähimmäisemme kuuluvat samaan maailmaan. Sen vuoksi meidän on pidettävä huolta toisistamme, olivatpa he sitten lähellä tai kaukana.
Filantropian pitkän aikavälin tavoite on, että diakonia-, lähetys- ja lähimmäisvastuu toteutuu Suomen ortodoksisen kirkon työssä niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Filantropian työtä tukevat yksittäisten lahjoittajien lisäksi Suomen ortodoksinen kirkko ja sen seurakunnat sekä esimerkiksi Suomen ulkoministeriö ja Euroopan Unioni.
Kirkollisen työn saralla Filantropialla on kolme lähitulevaisuuden tavoitetta:
TAVOITE 1. Filantropialle on tärkeää, että työtä suunnitellaan yhdessä Itä-Afrikan paikallisten ortodoksisten kirkkojen kanssa. Kirkko, jonka talous on kunnossa ja työtä on suunniteltu pidemmäksi aikaa, pystyy huolehtimaan jäsenistään ja ympäröivästä yhteisöstä.
TAVOITE 2. Haluamme muistuttaa, että jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja että meidän pitää olla kiinnostuneita koko maapallon hyvinvoinnista. Sen vuoksi puhumme esimerkiksi ihmisoikeuksista ja kestävästä kehityksestä niin kirkon piirissä Suomessa kuin myös maailmalla kumppaneiden kanssa.
TAVOITE 3. Kotimaassa on tärkeää, että kirkon jäsenet, työntekijät ja vapaaehtoiset pääsevät keskustelemaan ja oppimaan Filantropian työhön liittyvistä tärkeistä aiheista ja pohtimaan, miten kirkko voisi olla läsnä ihmisten elämässä tässä ajassa.
Tehtäviä:
1. Tutustu järjestöjen ehdotuksiin kuinka nuori voisi osallistua toimintaan.
a) Valitse itsellesi sopivin tapa osallistua. Perustele, miksi valitsit juuri tuon tavan.
b) Arvioi, voisitko todella osallistua. Mikä estää / hidastaa osallistumista? Mikä helpottaa osallistumista?
c) Jos osallistuisit, mitä siitä seuraisi sinulle itsellesi? Muille ihmisille? Järjestöille?
2. Ota selvää seurakuntasi verkkosivuilta ja järjestöjen sivuilta kuinka järjestöt toimivat lähellä sinua. Tee lista.
Vaihtoehtoisia tehtäviä:
3. Valitse yksi järjestö. Perehdy sen toimintaan. Tee esitelmä ryhmällesi ja esitä se.
4. Tee yksi valitsemasi tehtävä Filantropian: ”Miten voin osallistua?” – kohdasta.
Views: 191