10. Kirkkoa lähellä olevia järjestöjä

Kirkon tehtävä maailmassa on niin laaja, että seurakuntien ja kirkon työntekijät eivät mitenkään selviä tehtävästä yksin. Miksi pitäisikään? Kirkko tai seurakunta ei ole paikka, jonne tullaan valmiille palveltavaksi. Kirkko on yhteisö ja se tarkoittaa yhdessä tekemistä ja osallistumista. 

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua. Käytä mahdollisuuttasi vaikka osallistumalla järjestöjen toimintaan. Itse asiassa olet jo osallistunutkin. Tämä sivusto: Ortodoksisto.fi on tehty kirkon, järjestöjen ja vapaaehtoisten voimin.

Tutustu järjestöihin klikkaamalla järjestön nimeä!

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry on ortodoksista nuorisotyötä tekevä ja tukeva järjestö. Sen toiminnan tavoitteena on ajaa nuorten etua kirkossa ja yhteiskunnassa ja tarjota nuorille mahdollisuuksia osallistua kirkolliseen nuorisotoimintaan. Liitto tukee myös ortodoksisten seurakuntien lapsi- ja nuorisotyötä. 

Liiton toiminnan päärahoittajat ovat Suomen ortodoksinen kirkko sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Järjestön alkujuuret ovat vuodessa 1943, jolloin liitto perustettiin yhdistämään sodan hajauttamia ortodoksinuoria. 

Liiton toiminnan kolme pääaluetta

1) Nuorten osallisuus

Nuoret ovat osa liiton hallintoa ja mukana liiton toiminnan toteuttamisessa. Liitto myös edistää nuorten äänen kuulumista kirkossa. Lisäksi liitto ottaa kantaa nuorten asioihin antamalla lausuntoja ajankohtaisissa asioissa, esim. valtakunnalliseen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaan.

Miten minä voin nuorena osallistua päätöksentekoon kirkossa ja seurakunnassa?

 • Voit esimerkiksi osallistua liiton tai kotiseurakuntasi tekemiin kyselyihin ja selvityksiin tai tehdä toimintaehdotuksia.
 • Jos hallinto ja järjestön päätöksenteko kiinnostavat, voit hakeutua ehdolle liiton hallituksen jäseneksi tai kirkolliskokousstuertiksi. 
 • Voit myös tarjoutua seurakuntasi nuorisotyötoimikuntaan. 
 • Voit halutessasi liittyä liiton henkilöjäseneksi, jäsenyys on maksuton.

Jos kiinnostuit ONL:n maksuttomasta jäsenyydestä, täältä löydät lisää tietoa. 

2) Koulutusten, leirien ja tapahtumien järjestäminen sekä kansainvälinen toiminta

Miten minä voin nuorena olla mukana ortodoksisessa koulutus-, leiri- ja tapahtumatoiminnassa?

 • Voit ilmoittautua mukaan kotiseurakuntasi tai ONL ry:n leireille ja tapahtumiin osallistujaksi.
 • Voit osallistua liiton tai seurakuntien kursseille ja koulutukseen tai ulkomaan matkoille.
 • Kristinoppikoulun ja leirinohjaajakurssin käynyt (tai alaa opsikeleva) voi hakea leirinohjaajaksi ortodoksisille leireille. 
 • Kristinoppikoulun ja leirinohjaajakurssin käynyt voi hakea leirinohjaajaksi ortodoksisille leireille. 

3) Julkaisu- ja tiedotustoiminta sekä viestintä

Liitolla on verkkosivut ja erilaisia sosiaalisen median kanavia. Lisäksi liitto tuottaa edullisia painotuotteita, mm. kirjoja, kortteja ja lehteä.

Miten minä voin nuorena olla mukana liiton julkaisu- ja tiedotustoiminnassa?

 • Helpoin tapa osallistua on seurata liiton somekanavia ja lukea päivityksiä ja reagoida niihin.
 • Voit hakea palkalliseksi kesäsomettajaksi tai tarjoutua tekemään sisältöä muutoin, vaikkapa jonkun somepäivityksen: instaliven, tiktok-julkaisun, discord-isännöinnin tai Youtube-videon.
 • Liiton videotuotannossa ja suuremmissa livelähetyksissä on ajoittain tehtäviä esimerkiksi kuvaajana, kamera-ajoissa, äänitarkkailussa, leikkaamisessa ja tekstittämisessä.
 • Voit tarjoutua lehteen avustajaksi, esim. kuvittajaksi tai juttujen kirjoittajaksi. Esim. puuhatehtävien laatijoille maksetaan usein myös pienta korvausta.
 • Myös liiton tuotteiden ostaminen liiton verkkokaupasta on yksi tapa olla mukana.
Ortodoksisten nuorten liiton logossa on nuoliristi, joka kuvaa ortodoksisen kirkon ja nuorisotyön lähetystehtävää.
Loppuhalirinki Kulmakivi-festareilla Oulussa. Kuva: Ari Koponen
#nousenuoriortodoksi ja #onlry ovat liiton käyttämiä hashtageja,
samoin #leirityöhyvätyö
Nuoria tekemässä livestream lähetystä KulmakiviEtkot-tapahtumassa.
Kuva: Markus Hänninen

Näin löydät meidät verkosta ja sosiaalisista medioista

Soittolistapoimintoja ONL ry:n YouTube-kanavalta

Voimaa harrastuksista. Nuoret kertovat paitsi harrastuksistaan, myös siitä, mikä kirkossa on parasta.

Ortodoksinen muskari. Maallista ja kirkollista musiikkia erityisesti perheen pienimmille.

Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten videosarjassa esitellään perusasioita kirkostamme.

Yhteystiedot

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry
Kirkkokatu 18A+B17
80100 Joensuu
onl (at) ort.fi
p: 0504658173

Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta PSHV ry.

PSHV ry:n toiminnan tarkoituksena on vahvistaa jäsentensä hengellistä kasvua, elävää yhteyttä kirkkoon sekä yhteisöllisyyttä.

PSHV ry on vuonna 1885 perustettu ortodoksisen kirkon perinteeseen sitoutunut Suomen ortodoksisen kirkon ja sen seurakuntien tukijärjestö. Sen toiminnan tarkoituksena on vahvistaa jäsentensä hengellistä kasvua, elävää yhteyttä kirkkoon ja yhteisöllisyyttä. Veljeskunta toimii keskusjärjestönä alaosastoille, joita ovat tiistaiseurat, kirkkokuorot ja muut ortodoksiset kuorot, ikonimaalauspiirit sekä erilaiset kerhot.

PSHV:n toteuttaa visiotaan neljän toimintalinjan kautta:

1. Aikuiskasvatus ja katekumeenityö


Tavoitteena on sitouttaa ihmisiä seurakunnan aktiivisiksi jäseniksi auttamalla heitä löytämään oman paikkansa seurakuntayhteisössä. 

2. Perhetyö  

PSHV tukee seurakuntien perhetyötä. Se etsii yhteistyössä seurakuntien kanssa työmuotoja, jotka mahdollistavat perheiden osallistumista jumalanpalveluselämään ja muuhun toimintaan. 

 3. Vapaaehtoistyö  


PSHV toimii yhteistyössä seurakuntien kanssa ja tarjoaa niille koulutusta vapaaehtoistyön järjestämisessä.

4. Diakoniatyö 

PSHV toimii yhteistyössä seurakuntien kanssa tarjoamalla niille vaihtoehtoja lähimmäisavun toteuttamiseksi.


Veljeskunnan logo


PSHV:n vuosijuhla 2019 Valamossa. Kuva: Soili Penttonen

Jyväskylän tiistaiseura kahvittelemassa. Kuva: Soili Penttonen

Mistä järjestö sai nimensä ja miksi perustettiin?
Järjestö sai nimensä Karjalan valistajien ja Valamon luostarin perustajien munkkien Sergein ja Hermanin mukaan. Veljeskunta perustettiin sisälähetys- ja valistusjärjestöksi, jonka yhtenä tärkeänä tehtävänä oli edistää suomen kielen käyttöä julkaisemalla suomenkielistä ortodoksista kirkollista ja hengellistä kirjallisuutta. 

Tiistaiseura, mikä se on
Järjestön tunnetuin toimintamuoto on tiistaiseuratoiminta, Tiistaiseurat tekevät monissa seurakunnissaan monenlaista vapaaehtoistyötä, mm. järjestävät kirkkokahvituksia, diakoniaruokailuja, auttavat kirkon kaunistamisessa ja kirkkotekstiilien huollossa sekä järjestävät kirkkokyytejä apua tarvitseville.

Miten minä voin olla mukana liiton toiminnassa?
Kysy seurakunnan papilta tai kanttori mitä voit tehdä seurakunnassa. Lahjasi on arvokas. Seurakunnassasi voi tarvita apua mm. diakoniatyöhön, kirkon kaunistamiseen, nettisivujen päivittämiseen.   

Mistä saan lisätietoja PSHV:sta? 
Liiton sivuilta ja facebook-kanavalta saat tietoa tapahtumista ja julkaisusta. Voit myös soittaa meille ja kertoa ajatuksiasi järjestöstä. Voit ehdottaa, miten me voimme olla avuksi sinun seurakuntasi alueella. Yhteystiedot löydät alapuolelta. 

Näin löydät meidät verkosta ja sosiaalisesta mediasta

PSHV ry:n verkosivut
PSHV ry Facebookissa

Yhteystiedot

Puheenjohtaja: Metropoliitta Arseni
s-posti: metropoliitta.arseni (at) ort.fi
p. 050 3110349

Varapuheenjohtaja: pastori Ioannis Lampropoulos
ioannis.lampropoulos (at) ort.fi 
p. 050 357 3675

Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö, Filantropia ry 

Filantropia on Suomen ortodoksisen kirkon kansainvälisestä diakoniasta ja lähetyksestä vastaava järjestö. Kotimaan lisäksi Filantropian työ ulottuu Itä-Afrikkaan (Kenia, Uganda ja Etiopia) sekä Lähi-itään (Syyria ja Libanon). Filantropia välittää myös humanitaarista apua kriisialueille.

Filantropia ry

Filantropialla on kehitysyhteistyöhankkeita Etiopiassa, Syyriassa ja Ugandassa. Myös näissä hankkeissa erilaiset elämäntaitoja lisäävät koulutukset ovat tärkeitä. Kuva: Minna Rasku
Nuoret ovat kaikkialla samanlaisia. Koulussa ja vaikkapa nuorten illoissa parasta on yhdessä oleminen. Filantropia tukee esimerkiksi Nyerin hiippakunnan tyttökoulua ja Nairobin katedraaliseurakunnan nuorisotyötä Keniassa. Kuva: Minna Rasku

Samalla lailla kuin minulla on oma paikkani osana luomakuntaa, myös kaikki lähimmäisemme kuuluvat samaan maailmaan. Sen vuoksi meidän on pidettävä huolta toisistamme, olivatpa he sitten lähellä tai kaukana. 

Filantropian pitkän aikavälin tavoite on, että diakonia-, lähetys- ja lähimmäisvastuu toteutuu Suomen ortodoksisen kirkon työssä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Filantropian työtä tukevat yksittäisten lahjoittajien lisäksi Suomen ortodoksinen kirkko ja sen seurakunnat sekä esimerkiksi Suomen ulkoministeriö ja Euroopan Unioni.

Kirkollisen työn saralla Filantropialla on kolme lähitulevaisuuden tavoitetta:

TAVOITE 1. Filantropialle on tärkeää, että työtä suunnitellaan yhdessä Itä-Afrikan paikallisten ortodoksisten kirkkojen kanssa. Kirkko, jonka talous on kunnossa ja työtä on suunniteltu pidemmäksi aikaa, pystyy huolehtimaan jäsenistään ja ympäröivästä yhteisöstä. 

TAVOITE 2. Haluamme muistuttaa, että jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja että meidän pitää olla kiinnostuneita koko maapallon hyvinvoinnista. Sen vuoksi puhumme esimerkiksi ihmisoikeuksista ja kestävästä kehityksestä niin kirkon piirissä Suomessa kuin myös maailmalla kumppaneiden kanssa. 

TAVOITE 3. Kotimaassa on tärkeää, että kirkon jäsenet, työntekijät ja vapaaehtoiset pääsevät keskustelemaan ja oppimaan Filantropian työhön liittyvistä tärkeistä aiheista ja pohtimaan, miten kirkko voisi olla läsnä ihmisten elämässä tässä ajassa. 

Filantropia tukee erilaisia ja eri-ikäisille tarkoitettuja koulutuksia. Paikalliset ja pakolaisina maahan tulleet nuoret opiskelivat koodaamista kansainvälisellä kurssilla Ateenassa.
Keniassa koulussa on käytössä koulupuku. Kuva: Minna Rasku

Tehtäviä:
1. Tutustu järjestöjen ehdotuksiin kuinka nuori voisi osallistua toimintaan. 
a) Valitse itsellesi sopivin tapa osallistua. Perustele, miksi valitsit juuri tuon tavan.
b) Arvioi, voisitko todella osallistua. Mikä estää / hidastaa osallistumista? Mikä helpottaa osallistumista?
c) Jos osallistuisit, mitä siitä seuraisi sinulle itsellesi? Muille ihmisille? Järjestöille?

2. Ota selvää seurakuntasi verkkosivuilta ja järjestöjen sivuilta kuinka järjestöt toimivat lähellä sinua. Tee lista.

Vaihtoehtoisia tehtäviä:
3. Valitse yksi järjestö. Perehdy sen toimintaan. Tee esitelmä ryhmällesi ja esitä se.
4. Tee yksi valitsemasi tehtävä Filantropian: ”Miten voin osallistua?” – kohdasta.


Views: 172