8. Seurakunnanvaltuusto
Hiippakunnat muodostuvat seurakunnista. Seurakuntakirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä. on paikallisyhteisö, joka kokoontuu papin johdolla jumalanpalveluksiin tiettyyn pyhäkköön. Seurakunnassakirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä. voi olla useampia pyhäkköjä ja useampia pappeja. Yksi papeista on nimitetty kirkkoherraksi. Hän johtaa seurakuntaa piispanpappeuden korkein aste, oikeus toimittaa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia sekä vihkiä diakoneja ja pappeja. ohjauksessa ja tuella.
Jokainen Suomen ortodoksisen kirkonKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. jäsen kuuluu johonkin paikallisyhteisöön, seurakuntaankirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä..
Kirkkoherran apuna seurakunnankirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä. johtamisessa on seurakunnanvaltuusto. Valtuuston jäsenet valitaan äänestämällä aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Valtuusto valitsee seurakunnan neuvoston ja muiden keskeisten seurakunnan elinten jäsenet.
Seurakunnanvaltuusto kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa, mutta se voidaan kutsua koolle useamminkin tarpeen mukaan.
Seurakunnanvaltuuston asiat valmistelee seurakunnanneuvosto. Jos valtuuston jäsen haluaa asian käsiteltäväksi, hän tekee kirjallisen esityksen valtuuston puheenjohtajalle, joka saattaa asian neuvostona valmisteltavaksi.
Kirkkojärjestyksessä seurakunnanvaltuustolle mainitaan mm. seuraavat tehtävät:
- edistää seurakunnan hengellistä elämää
- ohjaa ja valvoo kasvatus-, nuoriso- ja diakoniatoimintaa
- valitsee papit, diakonit ja kanttorit (kirkkoherran valitsee seurakunnankokous)
- asettaa ehdokkaat maallikkojen edustajiksi kirkolliskokoukseenkirkon ylin päättävä hallintoelin, johon kuuluu papiston ja kanttoreiden sekä maallikkojen edustajia. Hiippakuntien piispat ovat itseoikeutettuja jäseniä., valitsee valitsijamiehet
- päättää seurakuntaan liittyvistä asioista mm. hyväksyy toimintasuunnitelman, talousarvion ja toimintakertomuksen, hallinnoi seurakunnan omaisuutta
(Ortodoksisen kirkon kirkkojärjestys 2006/174 v. 2007, 87§)
Tehtävä: Mieti: haluaisit, että seurakunnassa olisi enemmän ja kiinnostavampaa nuorisotoimintaa. Miten lähtisit viemään asiaa eteenpäin?
Views: 136