Juhlan päivä ja nimi

14.9. Kunniallisen ja Eläväksitekevän Ristin ylentäminen

Juhla-aika

Esijuhla 13.9. (1 pv)

Juhla-aika 14. – 21.9. (8 pv eli täysi oktaavi)

  • Juhlapäivä 14.9.
  • Jälkijuhla 15. – 21.9. (7 pv)
  • Päätösjuhla, apodosis 21.9.

Juhlasta käytettävät muut nimet

Ristin ylentämisen karjalankielinen nimi on Sviizoi.

Meskel (Etiopia ja Eritrea)

.

Juhlan veisu

Tropari, 1. säv.

Pelasta, Herra, sinun kansasi

ja siu­naa sinun perintöäsi.

Anna kirkollesi voitto vihollisista

ja suojele ristilläsi sinun valtakuntaasi.

(kolmesti)

Juhlasta

Ristin ylentämisen juhlana muistamme kuinka Rooman keisarin Konstantinoksen äiti, keisarinna Helena, järjesti 300-luvulla kaivauksen Jerusalemissa löytääkseen Kristuksen ristin. Risti löytyi perimätiedon avulla ja ihmeen kautta. Se vietiin Jerusalemin kirkkoon, jossa patriarkka Makarios ylensi sen eli nosti sen kirkkokansan edessä pystyyn ja siunasi sillä kaikkiin ilmansuuntiin.

Raamatun kohta tai muu tekstilähde

Ristin saarnan hulluus

1. Kor. 1:18-24

Liturginen tiivistelmä ja kirkolliset perinteet

Ristin ylentämisen juhlan aattona toimitetaan vigilia ja juhla-aamuna liturgia.

Vigilian aamupalveluksessa toimitetaan ns. ristin ylentäminen. Pappi kantaa ristin, jota pitelee alustalla päänsä päällä, saatossa kirkon keskelle ja ”ylentää” sen eli siunaa sillä neljään ilmansuuntaan.

Välimeren ja Lähi-idän perinteessä risti lepää basilikan ja kukkien täyttämällä alustalla ja se valellaan tai pirskotellaan ruusuvedellä. (Ruusuvettä käytetään hautaamiseen ja ristiin liittyvissä palveluksissa.)

Risti jätetään analogin päälle juhla-ajaksi ja kirkkokansa käy kunnioittamassa sitä maahankumarruksin ja suutelemalla. Pappi sen sijaan ei juhla-aikana tarjoa käsiristiä.

Ristinylentämisen juhlana oli tapana siunata prosforan taikinajuuri. Taikinajuuri tehtiin pyhitettyyn veteen ja sen päälle asetettiin siunattuja basilikanlehtiä. Taikinajuurta tehtiin kahdesti vuodessa: Ristin ylentämisen juhlana ja Suuren paaston kolmantena sunnuntaina (ks. Ristin sunnuntai). Tapaa noudatetaan edelleen joissakin luostareissa.

Ristin juhlat ovat viikonpäivään katsomatta perjantaita vastaavia paastopäivä, sillä risti viittaa Kristuksen ristinkärsimyksiin. Ristin juhlina tehdään tästä syystä myös aina maahankumarruksia. (Ks. myös 1.8. ja Ristinkumartamisen sunnuntai.)

Ristin ylentämisen juhla on 40. päivä Kristuksen kirkastumisen juhlasta, jota vietetään 6.8.

Liturginen väri

Punainen (risti, Pyhä Henki, marttyyrit)

Kansanperinteet, kodin perinteet ja ruokaperinteet

Basilika liittyy kiinteästi Ristin ylentämisen juhlaan. Perimätiedon mukaan Kristuksen ristin löytöpaikalla kasvoi tuoksuvaa yrttiä, jonka keisarinna Helena nimesi ”Kuninkaan Yrtiksi” (kreik. basilika). Jotkut istuttavat Ristin ylentämisen juhlaan tarkoitetun basilikan pyhän keisarinna Helenan muistopäivänä (ks. 21.5.)

Meskel on erityisen merkittävä juhla Etiopiassa ja Eritreassa, missä sitä juhlitaan mm. polttamalla kokkoja. Uskovat keräävät kokkojen tuhkaa ja tekevät sillä ristin otsaansa. Joissakin maissa kokkotuleen heitetään palmusunnuntaina tehdyt palmuristit (ks. Palmusunnuntai).

Kokkojen polttaminen liittyy kertomukseen, jonka mukaan keisarinna Helena käski ristiä etsiessään sytyttää kokon. Tuleen hän heitti suitsuketta. Savu osoitti paikan, josta risti löytyi. Toisen kertomuksen mukaan kokkoja käytetiin viestimään ristin löytymisestä. Jerusalemiin sytytettiin kokko, joka näkyi matkan päähän. Siellä sytytettiin kokko, joka näkyi taas eteenpäin, jne. Näin sytytettiin kokkoja koko matkan Jerusalemista Konstantinopoliin, jossa saatiin tieto ristin löytymisestä.

Karjalassa katsottiin, että vehnän puitavaksi nosto ja lintujen syysmuuttoon nousu muistuttivat Ristin ylentämisestä, sillä molemmat tapahtuivat suurin piirtein samoihin aikoihin.

Ideoita kotiin

Teemat
  • Risti
  • Basilika
Tekemistä yksin tai yhdessä
  • Sytytä juhlan aattona ja/tai juhlapäivänä tuohus tai lampukka ikonin eteen.
  • Lue tai laula juhlan tropari ikonin edessä ja tee maahankumarrus.
  • Suitsuta koti: ensin kotialttarin ikonit ja esineet (ensimmäisenä risti, Kristus ja Jumalansynnyttäjä), sitten ihmiset, lemmikit ja lopuksi kodin huoneet. Suitsuta tekemällä ristinmerkki peilikuvana siunattavat esineen, paikan tai henkilön edessä tai yllä.
  • Korista kotialttari basilikalla.
  • Pirskottele risti ruusuvedellä.
  • Tutustu juhlan ikoniin ja kertomukseen.
  • Lue mitä apostoli Paavali kirjoittaa ristin hulluudesta.
  • Siunaa itsesi ristinmerkillä herätessäsi, vuoteeseen käydessäsi, aterioidessasi, kotoa lähtiessäsi, autoon istuessasi ja aina kun siltä tuntuu. Voit myös siunata ristinmerkillä lapsesi ja muut rakkaasi, vuoteesi, leipäsi … Ristinmerkin käyttöä ei ole syytä pihtailla.
  • Ristinmerkin tekemisen lisäksi voit myös suudella kaularistiäsi.
  • Kaikki rukouskäytössä olleet esineet ja asiat tulisi hävittää polttamalla (ks. Helatorstai). Meskel-kokon sytyttämisen sijaan tee tuli takkaan tai saunanpesään ja polta kaikki helatorstain jälkeen kertynyt poltettava. Voit polttaa esim. Käyttökelvottomaksi vioittuneet sakraaliesineet: Raamattu, ikonit (myös kortit ja paperi-ikonit), ristit, rukousnauhat, ym., Vanhat uhrilahjat, esim. kuivatut kukat., Siveltimet tai pumpulipuikot, joilla on sivelty pyhitettyä öljyä., Syömäkelvottomat prosforat ja litanialeivät ja niiden kääreet.
Lapsille ja heidän kaltaisilleen

Kerratkaa lasten kanssa ristinmerkin tekemistä.

Tutustukaa lapsen kasteristiin. Kerro lapselle, missä yhteydessä hän on ristin saanut ja keneltä, sekä mikä sen merkitys on. Opeta lapsi suutelemaan kaularistiään. Jollei pieni lapsi pidä ristiä kaulassaan normaalisti, tänään on hyvä päivä harjoitella kaularistin pitämistä.

Leikkikää ristinpiilotusta. Yksi piilottaa ristin ja toiset etsivät ristiä kuten pyhä keisarinna Helena. ”Kylmenee/kuumenee” sijaan auta etsijöitä sanomalla ”ei tuoksu basilikalle/tuoksuu hiukan basilikalle/ tuoksuu voimakkaasti basilikalle”. (Tehtävä julkaistu Ortoboxi.fi-sivustolla.)

Piirrä risti videon avulla.

Tehkää ristille basilikapeti. Voitte käyttää valmista ristiä tai askarrella ristin kepeistä, pahvista tms. Basilikanlehtinä voitte käyttää oikeata basilikaa tai leikata lehtiä paperista.

Tehkää ristille kranssi/seppele. (Ohjeet ovat englanninkieliset.)

Hamahelmi-ristin malleja:

Kuuntele ja katsele
Risti
Ristin esille kanto
Risti ortodoksisissa kulttuureissa
Ristisaattoperinne
Ristisaatto Helsingin sairaaloihin
Hiihtoristisaatto
Meskel-juhla Addis Abebassa
Prosforat
Katsele nuotiotulta

Ristin ylentämisen tropari ja kontakki

Näppäräsormisille / Käden taitoja

Istuta basilikaa ruukkuun kotona tai ulos ensi keväänä.

Tee maustekaappiin kuivatulle basilikalle oma purkki. Merkitse purkki ristillä ja/tai ”Kuninkaan Yrtti” -tekstillä. (Voit käyttää lasimaalia, valmiita nimitarroja tms.)

Herkuttelua

Huomioi poikkeuksellinen paastopäivä.

Leivo vegaaninen basilikaleipä ristin muotoon.

Vegaaninen basilikapesto sopii pastan kanssa tai leivän päällä.

Ristin ylentämisen juhlana on ollut tapana siunata taikinajuuri.

Kirjavinkit

Elämän puu: Pyhä risti idän kirkossa

(Maura Ihatsu)

Visits: 51