Millaisia elämänpolkuja ortodoksinainen vaeltaa?
Mitä kysymyksiä mieleen nousee, kun naisena yritämme viedä käytäntöön kirkon opetusta arjen moninaisissa haasteissa?
Voiko hengellinen äitiys toteutua muuallakin kuin luostarissa?
Eteneekö naisdiakonaatti kirkossaKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. kauniista puheista huolimatta?
Onko Maailman elämän edestä asiakirja tehnyt naisesta näkyvämmän kirkossa, muuttuuko mikään?
Nämä ja monet muut kysymykset olivat esillä tässä Valamon luostarissa järjestetyssä seminaarissa. Ohjelma lähti liikkeelle akateemisella pohdinnalla ja eteni arkisiin keskusteluihin naisen elämästä. Teemalla haluttiin juhlistaa Suomen ortodoksisen kirkonKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. 100 vuotista historiaa.
Ohjelmassa oli mm. seuraavat luennot, esitykset ja keskustelut
Teemana hengellinen äitiys
- The One Who Understands: Female Sainthood in Contemporary Orthodox Christianity (Hän, joka ymmärtää: naispyhyys tämän päivän ortodoksisuudessa) Dr. Jeanne Kormina, Venäjä/Ranska. Kommenttipuheenvuoro Dr. Detelina Tocheva, Ranska.
Teemana naisen palvelutehtävä
- Women and Diakonia in the Orthodox Church (Naiset ja diakonia ortodoksisessa kirkossa) Dr. Carrie Frederick Frost, USA. Kommenttipuheenvuoro Dr. Spyridoula Athanasopoulou-Kypriou, Kreikka.
Teemana naisen tiet
- Keskustelua Maailman elämän edestä – dokumentin pohjalta naisen erilaisista teistä. Johdantopuheenvuorot: sister Vassa, (Dr Vassa Larin), Itävalta, Dr. Dimitra Koukoura, Kreikka ja TM Maria Mountraki, Suomi, moderaattorina YTT Talvikki Ahonen, Suomi.
Kanavat
- Hengellinen äitiys
Tässä kanavassa keskustelun teemoina olivat mm. se, millaisena hengellinen äitiys näyttäytyy eri tilanteissa. Hengelliseen isyyteen näyttäisi tarvittavan pappeuden/munkkiuden vihkimys. Mitä ovat ne tilanteet, joissa kohtaamme hengellistä äitiyttä? Mitä valmiuksia ja haasteita tunnistamme, mitä estäviä rakenteita kenties havaitsemme? Moderaattoreina Maria Hattunen ja Sirpa Okulov, keskustelijoina nunna Ksenia, Hanna-Maria Kiprianoff, Alina Saarento ja Anneli Pietarinen. - Kasvukipuja
Kanavan tavoitteena oli luoda turvallinen tila keskustella siitä, miten kasvatan lapsiani (tyttöjä, poikia, muun sukupuolisia)? Millaisia ilmiöitä/kysymyksiä/haasteita biologia/seksuaalisuus sekä monikulttuuriset taustat ja ilmiöt tuovat kasvatukseen, millaisia kehollisia kysymyksiä kasvatukseen liittyy vaikkapa liittyen vauvan imetykseen kirkossa. Moderaattoreina Leena Mikkilä-Huttunen ja Kaarina Lyhykäinen.
Naisen elämänpolkuja – paneelikeskustelu ja yhteinen keskustelu
- Keskustelua moderoivat Riina Nguyen ja Tuovi Haikala. Keskustelun ytimessä oli tuoda näkyväksi erilaisia naisen elämän todellisuuksia, eihän ole vain yhtä mallia vaan monta. Joku elää yksin, joku uusperheessä, joku on taustaltaan maahanmuuttaja, joku toimii päättäjän roolissa, jollakin on suuri perhe, jollakin uusperhe jne. Keskustelussa mukana ovat nunna Nektaria, Terhi Saarenoja, Sofia Laukkanen, Tea Mäkinen ja Heidi Honkanen.
Naisena äänessä oleminen ortodoksisessa traditiossa
- väitöskirjatutkija Riikka Patrikainen
Itkuvirsiesitys
- kansanmuusikot ja itkijät Liisa Matveinen ja Emilia Kallonen
Views: 183