Kaste
Suomessa pieni vauva kastetaan noin kolmen kuukauden ikäisenä. Samalla lapsi rekisteröidään ortodoksisen seurakunnankirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä. jäseneksi. Vastasyntynyt voidaan rekisteröidä myös maistraatissa ennen kastettayksi kirkon sakramenteista, mysteerio, jossa kastettavasta tulee Kristuksen kirkon jäsen. ja liittää seurakunnan jäseneksi kasteenyksi kirkon sakramenteista, mysteerio, jossa kastettavasta tulee Kristuksen kirkon jäsen. yhteydessä.
Kasteyksi kirkon sakramenteista, mysteerio, jossa kastettavasta tulee Kristuksen kirkon jäsen. ja mirhallavoitelukasteen jälkeen toimitettava sakramentti, mysteerio, kasteen vahvistaminen, kuten useimmat muutkin sakramentit toimitetaan pyhäkössä. Tarpeen vaatiessa kaste voidaan toimittaa myös muualla. Joskus kaste voidaan toimittaa liturgian yhteydessä, jolloin kastettu ja mirhavoideltu voi heti osallistua ensimmäiseen ehtoolliseen.
Kaste ja mirhavoitelu on paitsi sakramenttikirkon pyhä mysteerio, jossa Pyhä Henki toimii ja Jumalan armo vaikuttaa näkymättömällä tavalla. ja seurakunnan juhla, se on myös perheen juhla, jota voi juhlia oman perheen tyyliin. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa juhlia.
Kastettu ja mirhavoideltu on täysivaltainen seurakunnan ja kirkonKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. jäsen. Hän voi osallistua sakramentteihin. Seurakuntakirkon hallinnollinen alue, jossa alueen asukkaat kokoontuvat jumalanpalveluksiin omaan pyhäkköön. Seurakunnan alueella on monta eri pyhäkköä. ja seurakuntalaiset iloitsevat uudesta kirkon jäsenestä.
Kristillisten kirkkojen tapa kastaa jäsenensä perustuu ns. lähetyskäskyyn. Matteuksen evankeliumissa se kerrotaan näin:
16Kaikki yksitoista opetuslasta lähtivät Galileaan ja nousivat vuorelle, minne Jeesus oli käskenyt heidän mennä. 17 Kun he näkivät hänet, he kumarsivat häntä, joskin muutamat epäilivät. 18Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: »Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. 19Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen 20 ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti. Matt. 28:16-20
Kummihengellinen ohjaaja. Ortodoksiseen kirkkoon kastettavalla tulee olla yksi ortodoksinen kummi.
Kastettava lapsi tarvitsee kummin. Jokaisella ortodoksilla on kummi. Perinteisesti tyttölapsen kummi on nainen ja poikalapsen kummi on mies, mutta vallitseva käytäntö on tältä osin joustava. Kummeja voi olla useampiakin. Yhden kummeista on oltava ortodoksisen kirkon jäsen, muut kummit voivat olla toisten kristillisten kirkkojen kastettuja jäseniä (Kirkkojärjestys 1.luku, 6§).
Kastetoimituksen aikana kummi pitää lasta sylissä, lupaa hänen puolestaan seurata Kristusta ja lausuu lapsen sijasta uskontunnustuksen. Kummi saa kasteesta muistoksi kummitodistuksen.
Kummin tehtävänä on yhdessä vanhempien ja muiden lasten kasvatuksesta vastaavien aikuisten kanssa huolehtia lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta. Kummi on lapsen hengellinen ohjaaja, vanhempi ja kanssakulkija. Kirkkojärjestys määrittelee kummin tehtäväksi ”antaa lapselle kristillistä kasvatusta ja kirkon perinteen mukaista opetusta.” (Kirkkojärjestys 1. luku, 9§) Käytännössä tämä voi tarkoittaa yhteisiä kirkkomatkoja kummilapsen kanssa, ortodoksiseen uskoon ja elämänkatsomukseen liittyvistä asioista keskustelemista, esirukousta kummilapsen puolesta, kummilapsen muistamista kirkollisina juhlina ja kummilapsen nimipäivän juhlistamista.
Toimitukseen valmistautuminen
Ensimmäinen asia kastetta tai mitä tahansa kirkollista toimitusta mietittäessä on olla yhteydessä oman seurakunnan pappiin. Hänen kanssaan voidaan sopia kasteen aika ja paikka. Pappi myös osaa parhaiten vastata kysymyksiin ja neuvoa käytännöllisissä ja hengellisissä asioissa.
Kastetoimituksessa kasteastia on kirkon keskellä. Astian reunalla palaa kolme tuohusta. Kastetoimitukseen kuuluu aina osana mirhallavoitelu. Jos aikuinen on kastettu toisessa kristillisessä kirkossa, hänet liitetään kirkkoonKirkolla, silloin kun se kirjoitetaan isolla K-kirjaimella, tarkoitetaan Kristuksen Kirkkoa, yhteisöä, joka kokoontuu yhteen tietyssä paikassa. Myös kristittyjen kokoontumispaikkaa kutsutaan kirkoksi tai pyhäköksi. mirhallavoitelun sakramentinkirkon pyhä mysteerio, jossa Pyhä Henki toimii ja Jumalan armo vaikuttaa näkymättömällä tavalla. kautta. Kastetta ei uusita.
Vauvan kasteeseenyksi kirkon sakramenteista, mysteerio, jossa kastettavasta tulee Kristuksen kirkon jäsen. ja mirhallavoiteluun voi valmistautua esim. näin:
– pyydetään hyvissä ajoin kummi, joka on ortodoksisen kirkon jäsen, muut mahdolliset kummit voivat olla toisten kristillisten kirkkojen jäseniä
Kastepäivänä
– vauva puetaan helposti riisuttaviin, lämpimiin vaatteisiin
– mukaan otetaan: varavaippoja, pepunpesupyyhe, isompi lämmin pyyhe, johon voi kietoa vauvan
– valkea kastepuku + vaatetta sen alle, jos tarvitsee, jalat ja kädet paljaina
-kaularisti, ristin voi laittaa vaikka silkkinauhaan, joka on helppo pujottaa pään yli kaulaan
Aikuisen kasteeseen ja mirhallavoiteluun voi valmistautua esim. näin:
– pyydetään kummi, joka on ortodoksisen kirkon jäsen, muut mahdolliset kummit voivat olla toisten kristillisten kirkkojen jäseniä
– mukaan otetaan kasteristi
– pukeudutaan sellaisiin vaatteisiin, joissa voi tulla kastetuksi ja voidelluksi, pappi tai kummi neuvoo
Kastetoimitus
Lasta kastettaessa kummi vastaa lapsen puolesta ja lausuu uskontunnustuksen. Aikuista kastettaessa, hän vastaa omasta puolestaan.
Kasteessa lapsi riisutaan alastomaksi ja kiedotaan lämpimään pyyhkeeseen kastetta odottamaan, vaipan voi jättää päälle. Toimituksen edetessä on mahdollisuus hoitaa ja hoivata vauvaa.
Rukoukset pyhän kasteen edellä, toimitetaan kirkon etuovella, vauva on puettu helposti riisuttaviin vaatteisiin, kastepuku ja kasteristi laitetaan toimituspöydälle kirkon keskelle
- nimenantorukous, jos sitä ei ole vielä toimitettu
- kummi pitää lasta sylissään ja vastaa papin kysymyksiin, mm. ”Oletko Kristuksen puolella? Kummi vastaa: ”Olen.” (Pappi neuvoo kummia.)
- kummi lausuu uskontunnustuksen (Pappi näyttää tekstin.)
Pyhän kasteen mysteeriosakramentti, pyhä salaisuus, jossa Pyhä Henki toimii ja Jumalan armo vaikuttaa näkymättömällä tavalla, toimitetaan kirkon keskellä
- pappi lausuu alkusiunauksen
- kastettava ja kummit seisovat kasteastian edessä, kasvot alttariin päin
- ektenia Jumalanpalveluksissa usein luettava rukoussarja. eli rukoussarja, johon vastataan ”Herra armahda”
- kasteveden pyhitys ja öljyn valuttaminen kolme kertaa ristin muotoon veteen: ”Halleluja”
- pappi voitelee kastettavan riemun öljyllä ristinmuotoisesti: otsaan, rintaan, korviin, käsiin, jalkoihin (kuva euhologionista)
- pappi ottaa lapsen kummin sylistä, suojaa hänen kasvojaan kädellään ja upottaa pyhitettyyn veteen kolme kertaa lausuen: ”Kastetaan Jumalan palvelija/lapsukainen (nimi) Isän, amen, Pojan, amen, ja Pyhän Hengen nimeen, amen.” Jos astia on pieni, valelukastekin käy.
- kummi ottaa vauvan ja kuivaa hänet, pappi lukee rukouksen
- pappi ottaa kasteristin sekä valkean kastepuvun ja pukee vauvan: ”Puetaan Jumalan palvelija (nimi) vanhurskauden vaatteeseen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.”
- lauletaan troparikirkkoveisu, jossa kuvataan päivän pyhän elämää tai juhlan sisältöä.
Kastetoimitusta seuraa välittömästi mirhallavoitelun sakramentti.
(Teksti: Eija Honkaselkä, Teemu Toivonen, Kaisa Nykänen)
Lisämateriaalia
Kasteen toimitus, Euhologion (papin toimituskirja, sisältää rukoukset)
Kasteen toimitus, Euhologion, suomeksi, slaaviksi ja venäjäksi
Kasteesta Ortodoksi.netissä
Kasteesta Tampereen ortodoksisen seurakunnan sivuilla
Podcast: Mysteerit – Kaste ja mirhallavoitelu, kesto n. 35 min. Helsingin ortodoksinen seurakunta, isäpapin tai diakonin kunnioittava puhuttelu, myös munkin ja piispan kunnioittava puhuttelu esim. “Isä esipaimen” Kimmo Kallinen
Kasteen sakramenttiin liittyviä tehtäviä lapsille Ortoboxissa
Views: 1440